Reseptejä ja vinkkejä riistan valmistukseen

Tilaa riistatuotteet

Tälle sivulle olemme koonneet perinteisiä riistaruokareseptejä. Lisää kokoamiamme reseptejä löydät Jahtiriistan sivuilta Pinterestistä ja Facebookista.

Reseptit

Vinkit

RIISTALIHAN VALMISTUS


Riistan valmistus ei todellakaan ole niin vaativaa, kuin moni luulee. Laadukkaan lihan lisäksi et tarvitse muuta kuin perusmausteet, oman maun mukaiset lisukkeet ja muutamia vinkkejä lihan kypsentämiseen. Hirvenlihasta valmistettu ateria kruunaa juhlapöydän ja maistuu arkenakin. Vapaana kasvanut riista on myös eettinen valinta ruokapöytään. Tutustu näihin helppoihin riistaresepteihin ja yllätä itsesikin mestaritason kokkauksilla!

 

Riistalihalle, jota saa ympäri vuoden (villisika ja majava), kannattaa kokeilla ensin käristystä. Käristys on helppo valmistaa ja lopputulos on maukas. Tarvitset vain mustapippuria, suolaa, sipulia lohkoina ja vettä tai kasvislientä haudutusliemeksi. Idea on sama kuin kaikkien käristysten valmistuksessa.

 

Jahtiriista-käristyslihoissa ei ole lisättyä vettä. Käyttämällä Jahtiriista-tuotteita maksat vain lihasta – vettä saa hanasta.

 

Riistan valmistukseen ei liity erityistä mystiikkaa eikä sinun tarvitse loihtia lautaselle TV-kokkien malliannoksia. Riistan mausta voi nauttia myös ilman värjättyä jäkälää tai kuusenkerkkämuhennosta.

NYRKKISÄÄNTÖ RIISTALIHAN VALMISTUKSEEN


Riista valmistetaan periaatteessa kuten naudan tai sian liha. Suola, pippuri ja sipuli toimivat maustamisen pohjana, josta on turvallista edetä muihin mausteisiin oman maun mukaan. Paistomittari on tarpeen lihan kypsymistason varmistamiseksi.

 

Muistathan, ettei riistan lihaa kannata kypsentää pitkään matalalla lämmöllä, sillä pitkä kypsennysaika tuottaa maksamaisen sivumaun lihaan. Harjoittelu tekee mestarin. Netistä löydät runsaasti erilaisia ohjeita ja niksejä, kun haluat kehittää itseäsi riistaruoan valmistajana.

 

Riista on vähärasvaista, minkä vuoksi ylikypsentämistä tulee varoa. Käytä paistomittaria apuna.

  • Hirvi ja saksanhirvi kypsennetään 56–58 asteen sisälämpötilaan.
  • Villisikaa kannattaa aina kypsentää noin 65-asteiseksi.

Paisteille paras lopputulos syntyy, kun paistat ensin paistopinnan ja sen jälkeen jälkikypsennät uunissa 180 asteessa 4–2 -menetelmällä. Eli vuorotellen 4 minuuttia uunissa ja 2 minuuttia jäähtymässä huoneenlämmössä. Näin jatketaan, kunnes lihan sisälämpötila on 56 astetta.